24 Ocak 2014 Cuma

03 - BÜLBÜLÜ ÖLDÜRMEK - HARPER LEE

BÜLBÜLÜ ÖLDÜRMEK
ÖZGÜN ADI:  TO KILL A MOCKINGBIRD
              319 Sayfa
BASKI :  Ağustos 2013
         7. Baskı
YAYINEVİ:  Altın Kitaplar 
ÇEVİREN:  Özay SÜSOY



Yazarı hep erkek olarak düşünmüşüm :) bu nasıl bir çelişki anlamadım. Görüntüyü de Buradan aldım. İyi ki varsın wikipedi sen de olmasan nolurdu halim.
Kitabın konusu günümüzde sıcaklığını ve gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Bu sadece insanların ten rengi için geçerli değil. Mesela kimi zaman dilinden dolayı, kimi zaman inancından dolayı, kimi zaman düşüncesinden dolayı insanlar hep ya dışlanıyor yada katlediliyor. Bu olayların olmadığı bir ülke şimdiye kadar duymadım, bilmiyorum. Böyle olunca her zaman okunabilecek bir kitap olarak yerini korur bence.
Kitap sekiz yaşındaki bir çocuğun dilinden anlatılıyor ama bende biraz yazarın kendisini anlattığı duygusu uyandı. Yazar sadece bir tane kitap yazıyor ve hedefi tam kalbinden vuruyor. Başka kitaplar da yazsa fena olmazdı ama bu haliyle de bir çok yazardan daha iddialı bir yazar olduğuna inanıyorum. Çocuğun yaşayabileceği çelişkiler ve duygu karışıklıkları çok güzel anlatılıyor. Çevirisinde de bir sıkıntı yoktu.
Kitapta olayları anlatan Scout annesiz büyüyen bir bir çocuk. Scout'un bütün ailesi aslında zenci bir bakıcı ( Calpurnia ), avukat bir baba ( Atticus ) ve kendisinden dört yaş büyük olan abisinden ( Jem ) ibaret.
İnsan eğitiminin ne kadar zor olduğunu da açık bir şekilde gösteriyor. Mesela; okula başladığı günlerde öğretmenin öğrencilerden ne kadar uzak olduğunu ve onlar hakkındaki bilgisizliği yüzünden yaşadıkları birçok problemi anlatıyor. Bu gibi problemleri sık sık ülkemizde de yaşamaktayız. Gittiği toplumdan kopuk, hiç bir özelliğini araştırmayan, öğrenmeyen öğretmenlerimiz etrafımızda istemediğimiz kadar çok. Bu yüzden bu konuyu eleştirmiyorum; sadece doğru bir açıdan bakıldığı zaman ne kadar yetersiz bir eğitimci topluluğuna geleceğimizi teslim ettiğimizi görebileceğimizi iddia ediyorum.
Kitap en sonu başta yazarak geriye gidiyor. Yani hemen konuya girmiyor. Baba her zaman çocuklarına olumlu özellikler kazandırmaya çalışan bir avukat. Annelerinin olmaması ve çocuklarla aralarındaki yaş farkının fazla olması nedeniyle baba her zaman korku içinde. Fakat kişiliklerini olumlu yönde geliştirmeyi başarmış.
Jem de Scout da zor bir dönemde geçiyorlar. Jem ergenliğe giriyor, Scout da ergenliğe uzak değil ve ona olumlu rol modeli olacak bir bayandan yoksun büyüyor. Tam sıkıntılarının ilk yoğun dönemlerinde kasabadan bir zenci ( Tom Robinson ) beyaz bir kıza tecavüzden suçlanıyor ve davada Tom'un avukatlığı Atticus'a veriliyor. 
Bütün kasaba zenci bir suçluya avukatlık yaptığı için Atticus ve ailesine tepki gösteriyor. Mahkeme sürecinin anlatıldığı kitabın filmi de varmış. Maalesef görselle arası hiç iyi olmayan ben filmden kitabı okuyunca haberdar oldum ve izlemeye karar verdim. 

2 yorum:

  1. Şu kitabı bir türlü alıp okuyamadım maalesef. :S Ama alacağım. :D

    YanıtlaSil