ÖZGÜN ADI: Ensaio Sobre a Lucidez
352 Sayfa
BASKI: Haziran 2013
8. Baskı
YAYIN EVİ: CAN YAYINLARI
ÇEVİREN: AYKUT DERMAN
Kitap Körlük adlı romanın devamı şeklinde yazılmış. Yazı şekli biraz yoruyor insanı ama ilerledikçe alışıyorsun. Konuşmalar belirtilmemiş sadece virgülle birbirinden ayrılmış ve hep düz paragraf şeklinde yazılmış. Olaylar bir kişinin ağzından başkasına anlatılıyormuş gibi aktarılmış. Bu anlatım esnasında bazı yerlerde olabilecek değişik gelişmelere de yer verilmiş. Yani bir karara varırken aslında daha ne kadar olasılığın mevcut olduğuna değinilmiş.
Ara sıra demokrasi yada diğer yönetimlerin işlevlerini de güzel bir şekilde irdelemiş. Bazı yerlerde bunu Tanrı adına yaptıklarını iddia edip insanları nasıl uyuttuklarını da yazmış.
Konusu: demokrasi diyerek uyutulduklarını fark eden bir şehrin halkı seçimlerde boş oy kullanır. Bu olayla köküne dinamit konduğu korkusuna kapılan mevcut hükümet olayın sorumlularını bulmak için akla gelmeyecek yöntemler kullanır. Derken bir gün içişleri bakanı, başbakan ve cumhur başkanına aynı ihbar mektubu gelir ve olaylar gelişmeye başlar.
Arka kapaktan: Adı belirsiz bir ülkenin başkentinde seçim günü bardaktan boşanırcasına yağmur yağmaya başlayınca kimse oy atmaya gitmez. Öğleden sonra yağmur durunca, saat tam dörtte, seçmenler sanki emir almışçasına sandıkların başına koşarlar. Ama sandıklar açıldığında, kullanılan oyların yüzde 83'ünün boş olduğu ortaya çıkar. Bunu bozguncu bir grubun, dahası uluslararası bir anarşist örgütün işi olduğunu düşünen hükümet olağanüstü hal ilan eder. Yıllar önce kenti saran "körlük salgını"ndan kurtulan tek kişinin bu olayla bağlantılı olduğundan kuşkulanılır. "beyaz veba"nın öteki kentlere de yayılmasını önlemek için başkent abluka altına alınır, bir polis komiseri "suçluları" bulmakla görevlendirilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder