21 Kasım 2014 Cuma

72 - HAYVAN ÇİFTLİĞİ - GEORGE ORWELL

HAYVAN ÇİFTLİĞİ
ÖZGÜN ADI:  Animal Farm
      152 Sayfa
BASKI:  27. Baskı
      Nisan 2012
YAYIN EVİ:  Can Yayınları
Önceki bir okuma şenlik için almıştım ama okuyamamıştım. Olsun da geç olsun :))))))

Kitap akıcı bir dille yazılmış. Başlığında yazdığı gibi "bir peri masalı" mı desem uzuuuuun bir fabl mı desem karar veremedim. Daha önce "Bin Dokuz Yüz Seksen Dört" adlı kitabını okuduğum yazar beni şaşırtmadı. 


İyi ki de şaşırtmadı, bir süredir bazı yazarlar yüzünden seri okuma isteğimi yitirdim desem yeridir. Seri derken aynı yazardan peş peşe kitap okumayı kastetmiştim. başka birşey aklınıza gelmesin.


Her şeyin aşırısı zıddına benziyor, sosyal, düşünsel yada felsefe olarak durum böyle. Burada da durum aynı, bir de insanların kontrol edilemeyen rahatlık, üstünlük, bencillik gibi duyguları işleri daha fazla içinden çıkılmaz hale getiriyor.


Koca Reis adlı domuz bir gün çiftlikteki bütün hayvanlara bir düşünü anlatırken usta bir hatip gibi konuşuyordu. 


İsyandan sonra lider konumunda kalan Snowball ve Napoleon adlı domuzlardan; Snowball gerçek bir lider ama politikacı değil. Napoleon ise bencil ve kurnaz bir politikacı. Doğal olarak liderlik yarışını Napoleon kazanıyor ve sonrasında olaylar kitaba şöhretinin hakkını vermesini sağlıyor.



İnsan, üretmeden tüketen tek yaratıktır.     S. 24


İnsan'a karşı savaşırken sonunda ona benzememeliyiz.     S. 27

2 yorum:

  1. Kitap 1984'ün hafif ve mizahi versiyonu gibi aslında. Çok başarılı ve hegemonik iktidarı çok iyi tanımlıyor.

    Yazınızda katılmadığım nokta her ikisi de kendini düşünen çıkarcı politikacılardı. Biri sadece kaybedendi. Aslında sadece komunist iktidar değil tüm iktidarlar bu şekilde. Hayvan Çiftliğindeki ortamın bugünün Türkiye'sinden farkı yok. Napoleon'un yerine Tayyip'i koyun Snowball'ın yerine Paralel yapı ya da ergenekon, insanların yerine de siyonizmi koyun tamamdır.

    Kitapta biz olmazsak insanlar gelir diye yutturuyorlardı her şeyi bizimkiler de paralel gelir, siyonizm gelir diye. Aynı durum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben çıkarcı yada bencil olmayan bir politikacı görmedim. İnsanları bir yerlere kanalize etmek ve orada kendi kurallarına göre yaşamalarını istemek başlı başına bir bencillik göstergesidir.

      Sil