7 Ocak 2016 Perşembe

55 - BİTTİ BİTTİ BİTMEDİ




  Sayfa:  190 Sayfa
 BASKI: 1. Baskı
              2014
YAYIN EVİ:  :  Ayrıntı Yayınları


1980 yılında 16 Yaşında Ankara’da tutuklanıp Diyarbakır cezaevine götürülen Tarık ( Murat ) anlatılıyor en başta. Tabi benim gibi kitap hakkında yazarı dışında bir bilgisi olmayan da alıp saf saf okumaya başlıyor.

Kitap ilerledikçe işin rengi değişiyor. Ben de her sayfada bu psikolojik problemleri olan adam acaba ne yapacak diye beklerken birden işe girip Lüsyen ile tanışınca işin rengi değişti. Bence iki farklı hikayeyi kısacık bir kitaba sığdırmaya
çalışmış yazar. Keşke yapmasaydı. Neyse doksan yaşındaki
adamın ne yapacağına ben mi karar verecem. Böyle uygun görmüş bize de saygı duymak kalıyor.

Kitap aslında Ermeni katliamını anlatıyor. Lüsyen’in dedesinin ağzında. Lüsyen aslen Tunceli’li bir Ermeni . Dede ölecem telaşıyla yazması için hayatını ve bildiklerini tek tek Tarığa anlatıyor.

Okadar çok olay var ki Osmanlının son dönemlerinden alıp Cumhuriyetin ilk dönemlerini de içine alan uzun bir sürede Ermenilere karşı yapılan katliamları kısa notlar halinde anlatmış.

Kitap Tarık ve dede olarak iki bölümden oluşmuş ve pek de bilinmezi olan bir kurgusu yok. Ama tarihi pek bilmeyenlerin dudak büküp Türklüğü karaladığını iddia edebileceği kadar da tarihin bilinmezlerini işlemiş. Bu yönüyle gerçekten güzeldi.

Bilmediğim bazı yeni bilgiler edindiğim bu kitabı bence roman olarak değil de kısa tarih notları şeklinde okumak daha doğru. Soranlara okumadıysanız okuyun derim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder