20 Ekim 2018 Cumartesi

PREDESTİNATİON - KADER



ÖZGÜN ADI:    Predestination
YAPIM:             2014 Avustralya
YÖNETMEN:   Michael - Peter SPIERIC
OYUNCULAR: Ethan HAWKE,  Sarah SNOOK, Noah TAYLOR
TÜRÜ:              Bilim- Kurgu



Uzuuuun bir aradan sonra güzel bir filmle geldim, hoş geldim. Hem bilgisayarımın hem de internetimin olmaması nedeniyle buralara uğrayamıyorum ama boş durduğumu sanmayın. Neyse biz filmimize geçelim.


Türkçe'ye kader adıyla çevrilen film hem zamanda yolculuğunu işliyor hem de kader olgusunu değişik bir şekilde ele alıyor. Filmde ayrıca çift cinsiyet ve cinsiyet değiştirme gibi günümüzde güncel olan konular da var. Ara başlıklar şeklinde değil ana konuya yakın. Yani şöyle bir değinip geçmiyor.

Filmin sürpriz sonu da kader konusunu gerçekten ele alış şeklim değişik demekle kalmıyor bir süre konu üzerinde düşünmeden yargıya varmanızı da engelliyor.
Film durağan bir yapıya sahip konu hareketli bir tarzda işlenebilecek yapısı olmasına rağmen çok durağan işlenmiş. Buna rağmen sonunda darbeyi indiriyor resmen.

Film, efsane bilimkurgu yazarı Robert A. Heinlein’ın 1958’de yazdığı "All You Zombies" eserinden perdeye aktarılmış. Düşününce Heinlein bir çok bilimkurgu yazarından daha gerçekçi bir kitap yazmış olması ( hem de 1958 de ) gerçekten de büyük bir başarı. Bir sürü distopya yada bilimkurgu yazarından bahsedilip Heinlein'den hiç bahsedilmemesi de ilginç aslında. Birçok kitap yazıp bu kadar çarpıcı konu işleyen az bilimkurgu yazarı vardır. En azından benim okuduklarım arasında yaptığım değerlendirme bu yönde. 

Filmi kesinlikle izlemenizi tavsiye ederim. İzleyin pişman olmazınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder