27 Ağustos 2013 Salı

PEKİ ŞİMDİ NEREYE

PEKİ ŞİMDİ NEREYE
ÖZGÜN ADI: Et maintenant on va où ?
YAPIM:       2012 Fransa - Lübnan
YÖNETMEN:  Nadine Labaki
OYUNCULAR: Nadine Labaki, Claude Baz Moussawbaa,
             Leyla Hakim, Yvonne Maalouf, Antoinette Noufaily
TÜRÜ:       Dram, Komedi

Lübnan asıllı Ndine LABAKİ hem yönetmen hem başrol oyuncusu. Filmin konusu müslüman-hıristiyan çatışmalarının başladığı ve hızla tırmandığı günlerde; yarısı hıristiyan yarısı da müslüman olan bir köyde geçiyor. Köydeki erkeklerin gün geçtikçe daha fazla asabileşmesinden ve kavga etmek için her fırsatı değerlendiren erkeklerin durumundan endişelenen kadınların olayları durdurmak için yaptığı değişik oyunları anlatıyor. Filmde Arapça, Rusça ve İngilizce dilleri kullanılmış.
PEKİ ŞİMDİ NEREYE

özellikle Amale erkeklere kızıp onlara bağırırken "bizim tek kaderimiz sizin yasınızı tutmak mı" dediği sahneyle Takla'nın Nassim'in öldüğünü öğrendiği zaman kilisedeki Meryem anaya isyan sahnesini izlerken içimden bir şeylerin cız ettiğini hissettim.
Film insana ne kadar farklı olursa olsun insanlar isterlerse  birbirlerine saygı duydukları sürece bir arada yaşayabileceklerini gösteriyor. Zaten ilişkilerde de saygı bitince kavga ve çatışmalar başlar. Saygı göstermeden "en iyisi benim, ben nasıl istiyorsam öyle olacak" diye kendini dayatmak kadar iletişimi koparan başka bir davranış yoktur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder