13 Eylül 2013 Cuma

21- PARFÜMÜN DANSI - TOM ROBBİNS

PARFÜMÜN DANSI
ÖZGÜN ADI:  Jitterbug Parfume
              362 Sayfa
BASKI:       2012 23. BASKI
YAYINEVİ:     Ayrıntı Yayınları

Konusu kadar tasvirleri ve olayları anlatış tarzı da ilginç bir kitaptı. Kitabın başındaki ve sonundaki sebzelerle ilgili bölümler anlatım şekli ve fikirler olarak enterasandı. Bazı konular vardır ilginçtir ama kitabın öyle bir dili vardır ki okumak insanın içinden gelmez. Bazı konular da vardır pek ilginçliği yoktur ama öyle bir dille yazılmıştır ki kitabı elinden bırakamazsın sonuna kadar. bence bu kitap ta elde bırakmadan okunan kitaplardandı.
Kitabın asıl karakteri olan Alobar sonsuz hayatı keşfetmiş ilk çağ krallarından. Daha sonra eşi olacak Kudra ile karşılaşıyor. Günümüze kadar gelen ilginç bir hayatları oluyor. Günümüze gelince parfümle uğraşan dostlar ediniyorlar. Bir çok şeyi hep kokuya bağlıyorlar. Neredeyse hayatın temeli olarak kokuyu sunuyorlar.
PARFÜMÜN DANSI

ARKA KAPAKTAN
“Oyunculuk uçarılık değil, bilgeliktir” diyerek çılgınlık derecesinde “oyuncul” romanlar yazan Tom Robbins, bu romanda hayatımızı var eden en temel kavramlar hakkında düşünmeye ve insanın doğayla ilişkisinin kopma sürecinin anlatıldığı düşsel/tarihsel bir yolculuğa çıkarıyor bizi. Batı’dan Doğu’ya, oradan da Yeni Dünya’ya uzanan, ölümsüzlüğü kovalayan ve yüzyıllar süren bir yolculuktur bu. Batı, acı çekmeyi seven, mantığa, bireyciliğe ve üretime tapınanların diyarıdır. Doğu, aşka, boş zamana, münzeviliğe, bilinmezliğe hayatında yer veren insnaların yaşadığı su ve parfüm diyarıdır. Yeni Dünya’da ise sadece ”başarı” ve hırs vardır. Yolculuğun en ilginç kişisi ise keçi ayaklı, zevk ve bereket tanrısı Pan’dır. Pan, insanların duyguları ile düşünceleri arasına duvar çekmeleri; yaşamak yerine. Cennete kabul edilmek ve doğayı tahakküm altına almak için çalışmaları; dans, müzik ve aşkla ilgilenmek yerine, doğru ve yanlışla uğraşan Aristo, İsa ve Descartes’a inanmalarıyla gücünü yitiren bir tanrıdır. Aynı zamanda Bay Mantıksız, Bay İçgüdü, Bay Hayvani Sır, Bay Çingene, Bay Koku, Bay Aydedeye Havlayan, Bay Şaşırtıp Kaçan, Bay Mastürbasyon, Bay İnatçı Güç, Bay Küstahlık, Bay Doğa En İyisini Bilir…dir. Pan’ın en yakın arkadaşları ise, “insanın kalbiyle yaşamasını” savunan kendi kendinin kralı Alobar ve Kama-Sutra’yı bütün incelikleriyle bilenkoku bilgesi Kudra’dır.
Bu gün Pan’ın, Alobar’ın ve Kudra’nın izleyicileri günahlarından pişman olmayan günahkârlar, inançsızlar, şehvetli kadınlar, müzisyenler, âşıklar, asiler, şairler ve delilerdir.
Bu kitapta hayatını bir “deney” olarak yaşayanlar anlatılmaz.
Onların okumalarına da gerek yoktur.

Küçük mucizeleri kabul ettiğimiz zaman kendimizi büyük mucizeleri hayal edebilecek yeterlilikte hissederiz. Bir istiridyenin içinden parlak, canlı, lezzetli bir canlının çıkabileceğini kabul ettiğimiz anda, aynı kabuktan Afrodit’in geleceğini de kabul etmişiz demektir. Bununla da yetinmeyerek, Afrodit’in kabuğundan büsbütün uzaklaşacağını, kendine bir stüdyo daire edineceğini, tıpkı istiridye gibi onu istediği biçimde donatacağınıda düşünebiliriz; ama hayal gücü, pek zengin değilsebu noktadan önceki bir yerde durmak zorundadır.   
              Sayfa 130

Yaptığımız şeylerin pek çoğunu, bilinçaltımızda, dolaylı olarak, ölüm düşüncesinden kurtulmak için yaparız. Belki de kendimizi, yaptıklarımızla çok değerli, çok vazgeçilmez kılmayı, ölümün bizi almakta tereddüt etmesini sağlamayı amaçlarız.                     Sayfa 267

Ölüm herkesin çorbasındaki sinektir.            Sayfa 268


Zenginler dünyanın en çok dışlanan azınlığıdır. Herkes zenginlerden gizli veya açık biçimde nefret eder; çünkü herkes onlara gizli veya açık biçimde imrenir. Ben bayılırım zenginlere. Birilerinin onları sevmesi şart. Evet, gerçi zenginlerin çoğu eşektir; ama inan bana, fakirlerin de pek çoğu eşektir zaten.     Sayfa 318

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder