7 Mayıs 2015 Perşembe

20 - MÜLKSÜZLER

MÜLKSÜZLER


ÖZGÜN ADI: The Dispossessed
           335 Sayfa
 BASKI:  14. Baskı
           Aralık 2014
 YAYIN EVİ:  Metis Yayınları


Yazarın en ünlü kitabını etkinlik sayesinde erkenden bitirdim ve iki haftadır ha bu gün ha yarın yazacağım diye diye şimdiye geldi. Kitap okuduğum diğer kitapları gibi kurguydu ama kurgunun hakkını vermişti.

Yazarın haklı olarak isim yapan kitabını neden şimdiye kadar okumadığıma hayret ettim. Bazan şartların olgunlaşması gerekiyor sanırım, başka açıklaması olamaz bence. Gelelim kitaba.

Bir tarafta kapitalizmin tavan yaptığı bir gezegen diğer tarafta insanların sık sık gıda sıkıntısı çektiği ve insan yaşamına pek elverişli olmayan bir uyduda yaşam mücadelesi veren anarşistler.

Biraz da sınıfsız toplumu kurgulamaya çalışırken insana gayet güzel bir ortam sunuyor kitap. Çünkü sık sık insanların düştüğü bir hata var "kapitalist düşünceyle sınıfsız bir toplumu hayal etmek." Burada bunu daha iyi bir şekilde algılayabilmeyi sağlıyor.

Anarşistlerin terk ettiği gezegenleri Urras ile tek bağları gıda ürünleri karşılığında sattıkları madenleri almaya gelen uzay gemilerinden belirtilen alanın dışına çıkmaları yasak olan insanlar.
Anarşistlerin gezegeninin adı Anarres.

Anarres'te bir fizikçi zaman üzerine çalışan ve alanında gezegenin en iyisi Dr. Shevek. Tek sıkıntısı Anarres'te kendi alanının işe yaramaması. Urras'ta ise bilim insanları bir uzay gemisi üzerinde çalışıyor fakat zamanla ilgili bir sıkıntıları var ve bunu Dr. Shevek'in çözebileceğini öngörüyorlar. 

Doktorun gezegenler arası yolculuğu ve sınıfsız toplumdan kapitalist bir topluma geçişin kişiye yaşattıklarını ( hem duygu hem de düşünce olarak ) anlatıyor kitap kısaca.


Bir kalabalığın öğeleri değil, bir topluluğun üyeleri olduklarından kitle psikolojisiyle hareket etmiyorlardı.Ne kadar insan varsa o kadar değişik duygu vardı.      S.11

Ölmek, kendini yitirmek ve diğerlerine katılmaktır. O ise kendini kurtarmış, diğerlerini yitirmişti.
S.13

Erkeğin istediği özgürlüktür. Kadının istediği mülkiyettir. Seni ancak başka bir şeyle takas edebilirse serbest bırakır. Bütün kadınlar mülkiyetçidir.      S.51

Sevgi, acının içinden geçme yollarından yalnızca biri, bazen yanılıp ıskalayabilir. Acı hiç bir zaman ıskalamaz.      S.57

Geri dönmeyen, ya da haberini iletecek gemileri göndermeyen kâşif, kâşif değildir, olsa olsa bir maceracıdır.      S.81

Kuşkusuz özgürlük, gizlilikten çok açıklıkta yatıyordu, özgürlük için de her zaman riske girmeye değerdi.      S.98

En alttaysan, aşağıdan yukarıya örgütlenmelisin.      S.112

Düşünceler baskı altına alarak yok edilemez. Onlar ancak dikkate alınmayarak yok edilebilir.
S.144

Devlet güçten başka bir para tanımaz: Üstelik parayı da kendisi basar.      S.233

Sevgi akla boyun eğmez, zorlandığında da nefrete dönüşür.      256

Eğer istediğiniz Anarres'se, aradığınız gelecek oysa, o zaman ona eliniz boş gelmeniz gerektiğini söylüyorum. Ona yalnız ve çıplak gelmeniz gerekiyor, tıpkı bir çocuğun dünyaya, geleceğine, hiç bir geçmişi olmadan, hiç bir malı mülkü olmadan, yaşamak için tümüyle başka insanlara dayanarak gelmesi gibi. Vermediğiniz şeyi alamazsınız, kendinizi vermeniz gerekir. Devrim'i satın alamazsınız. Devrim'i yapamazsınız. Devrim olabilirsiniz ancak. Devrim ya ruhunuzdadır, ya da hiç bir yerde değildir.      S.256

zamana karşı çalışmaktansa zamanla birlikte çalışmanın iyi yanı, diye düşündü, zamanın boşa harcanmamasıdır.      285

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder