10 Mayıs 2015 Pazar

21 - KÜÇÜK PRENS - ANTIONE DE SAINT-EXUPERY

KÜÇÜK PRENS



ÖZGÜN ADI: Le Petit Prince
           95 Sayfa
 BASKI:  32. Baskı
           Mart 2014
 YAYIN EVİ:  Mavibulut Yayınları



Dünyanın en çok satan ve her kitleye hitap eden sayılı eserlerden birisidir Küçük Prens. Okuması çok zevkli, masal olarak yazılmış olsa da büyüklerin de zevkle sıkılmadan rahatlıkla okuyup üzerinde düşüneceği şekilde yazılmış.

Olaylar Sahra çölüne uçağı düşen bir pilotun Küçük Prensle
karşılaşmasını anlatıyor. Değişik gezegenler dolaşıp farklıyetişkin insanlarla karşılaşan Prens yaşadıklarını pilota anlatıyor. Toplam 27 bölümden oluşan kitabı okumayan yetişkin çok azdır sanırım.

Eğer imkanınız varsa can yayınlarından çıkan Cemal Süreyya&Tomris Uyar çevirisini okuyun derim. Nedenini bilmiyorum ama bana daha cazip geldi.

B612 adlı gezegenin ilginç öyküsü 2005 yılında 100 temel eser arasında çıkarılmasına neden olmuş.

Türkçe’ye ilk kez 1953 – 54 yılları arasında Çocuk Esirgeme Kurumu yayını olan Çocuk ve Yuva dergisinde Ahmet Muhip Dıranas çevirisiyle kazandırılan Küçük Prens, kitap olarak raflardaki yerini ise 1965 yılında Bilgi Yayınevi etiketiyle aldı. Çevirmenler ise R. Tomris (Tomris Uyar) ve Cemal Süreya‘ydı. Sonrasında da Küçük Prens, aralarında Selim İleri, Azra Erhat ve Nihal Yeğinobalı‘nın da bulunduğu 15 farklı çevirmenin imzasıyla okuyucuya sunuldu.

Bu arada Ekim 2015'te bir animasyonu vizyona girecekmiş. Yönetmeni Mark Osborne imiş. Yönetmenin Küçük Prensten başka Kung Fu Panda da dahil beş tane animasyon bulunuyor.

Kitaptan alıntı yapmayacağım eğer yapsaydım favorim olan tilkinin sözlerini komple aktarırdım buraya :))))))))))

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder