31 Ağustos 2015 Pazartesi

43 - ANNA KARENİNA

TOLSTOY


ÖZGÜN ADI: 
           1062 Sayfa
 BASKI:  5. Baskı
           Ocak 2015
 YAYIN EVİ:  İş Bankası Kültür Yayınları


Eşini aldattığı için boşanma noktasına gelen kardeşinin evliliğini kurtarabilmek için Petersburg’dan Moskova’ya geliyor. Yolda karşılaşıp sohbet ettiği sosyetik zenginin oğluna aşık oluyor ve eşi durumu fark edince uzun süreli bir iç çekişme yaşıyor.
Sevgilisinden bir kız çocuk dünyaya getiren Anna kocasının yumuşak davranmasını fırsat bilerek sevgilisiyle gezip eğlenmeye ve istediği şekilde davranmaya başlıyor. Ayrılırken oğlunu kocasına bırakıp kızını yanına alıyor.
Bir süre sonra tekrar psikolojik problemler yaşamaya başlıyor. Özellikle oğlunu görememekten kaynaklı problemleri, evli olduğu halde başkası ile yaşadığı için sosyeteden gördüğü baskı nedeniyle psikolojik sorunları daha da artan Anna  sonunda intihar ediyor.


Kitap sadece Anna'nın aşkını anlatmıyor. Çok az karakterle Rus toplumunun yapısını da bayağı güzel bir şekilde anlatmış. İnsan kitabı bitirince sadece kahramanların yaşadığı çevre değil Rus toplumunun da o dönemdeki yapısı hakkında bilgilenmiş oluyor.

Hep sıkıldığım o uzun upuzuuun tasvirler yine vardı. Elimde epey süründü kitap ama bu sefer bırakmadım ve tek seferde okudum.


♥   Çevresini saran koşulların karmaşıklığını en küçük ayrıntılarına dek bilen her insan, ister istemez bu koşulların karmaşıklığının ve bunlara açıklık getirme zorluğunun sadece kendisinin kişisel, rastlantısal bir özeliği olduğunu sanır.      S.397
   Yere düşen birine vurmanın büyüklük olmadığını söylemiyorum, ama bu namusluluk da değildir.      S.478

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder