15 Mart 2015 Pazar

07 - GÖSTERİ PEYGAMBERİ - CHUCK PALAHNIUK

CHUCK PALAHNIUK


     ÖZGÜN ADI: Suvivor
           312 Sayfa
     BASKI:  11. Baskı
           2013
     YAYIN EVİ:  Ayrıntı Yayınları




Başta belirteyim kitabın nasıl okunacağını öğrenmek bile insanın zamanını alıyor. Hem sayfa olarak hem de bölümler olarak numaralandırma değişik yapılmış ve güzel olmuş.


Palahnıuk tarzını değiştirmeden devam ediyor anlatmaya. Ben okurken bir ara sıkıldım, ama o kadar da sıkıcı değildi. Sanırım mevsimsel ve işyerimde yorulmamla alakalı bir sıkıntıydı sorunum.

Bu sefer bir tarikat üyesi üzerinden toplumsal eleştirilerini yapıyor.

Tarikat mensupları cennete gideceğiz diye topluca intihar ediyor, kilisenin dışında bulunanlar da teker teker intihar edince devlet duruma el koyuyor ve sağ kalan tarikat üyeleri için özel bir sosyal hizmet planı hazırlıyor ve hepsini takip altına alıyor. Buna rağmen insanlar ölmeye devam ediyor.


En sonda da kahramanımız intihar ediyor,. Güzel bir yöntemle intihar ediyor. Aslında kendi seçimi değil ama olsun uyguladıktan sonra fikrin kimin olduğunun bir önemi olmuyor.


Bir ara sosyal hizmetlerin de nasıl bir kurum olduğunu anlatıyordu ve biraz düşününce gerçekten de öyle olduğunu farkettim. Şimdi bu kadar karamsar olma diyeceksiniz, ben de biraz gerçekçi bir gözle bakın olaya diyeceğim ve her iki taraf da bir noktaya kadar haklı çıkacak :))))))))


Bir kriz hattı kuruluyor ve bir gazetede ilan yayınlayarak insanlara duyurmaya çalışıyorlar. Bu ilanda telefon numarası yanlış veriliyor, verilen numara kahramanımız Tender Branson'ın numarası.


Arayanları sesine göre ya intihara sevk ediyor yada yardım ediyor. Olay bu kadar vahim. Yardım isteyen birisinin intiharına neden oluyor ve bunun kızkardeşi Fertility Tender'ın hayatına giriyor. Bundan sonra olaylar anlaşılmaz ve hızlı bir şekilde ilerliyor. Bir de Tender Fertility'den sonra sık sık belirsizlikler yaşıyor.


Popülerliğin insan hayatına getirdiği avantajlar ve dezavantajları irdeleyen güzel bir kitaptı. Okumayanlara okuyun ama sık sık Palahnıuk okumayın aralıklarla okuyun diyebilirim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder