10 Temmuz 2013 Çarşamba

15 - SATRANÇ USTASI- BİLİNMEYEN BİR KADININ MEKTUBU - STEFAN ZWEİG


YAYINEVİ:  Yordam Kitap
           128 Sayfa
BASKI:    Şubat 2013
           1. Baskı



Kitabın okuması zevkliydi. Yormayan akıcı bir dille yazılmış ve çevirisi de bir o kadar güzeldi. Yazım hataları yoktu. İkisi de birbirinden farklı konular işleyen değişik hikeyelerdi.

61 sayfa ( 13-74 )
Mirko on iki yaşındayken kayıkçı olan babası denizde geçirdiği bir kaza sonucu ölünce papaz onu yanına alıyor. Etrafına karşı ilgisiz olan Mirko öğrenme zorluğu çekiyor, verilen işleri yavaş fakat eksiksiz yerine getiriyor. Mirko on dört yaşındayken bir gün yarım kalan bir satrancı tamamlayınca yeteneğinin farkına varan papaz onu kasabadaki satranç ustalarına götürür. Onlar da Mirko’ya yenilir. Böylece satranç şampiyonluğuna ve üne giden macerası başlamış olur. Yirmi yaşındayken dünya şampiyonu olur.
Arjantin’e turnuvaya giderken gemide bulunan yolcularla satranç oynamaya başlar ve bir oyuncu ona “pat” dedirtir. Bu yolcu ikinci dünya savaşı sırasında gözaltına alınıp aylarca sorguda kalan Avusturyalı  bir avukattır. Adamın ilginç bir hikayesi vardır. Satrançla olan ilişkisi ise daha da ilginçtir.

 Bir aklın sınırları ne kadar dar olursa, herhangi bir alanda o ölçüde sonsuza yaklaşır.        Sayfa 20

51 sayfa ( 77-128)
On üç yaşındayken apartmanlarına taşınan bir yazara aşık olup onu hiç unutamayan ve sık sık takip eden bir kadının çocuğu öldüğü gün bu aşkını anlatmak için yazdığı mektup.


Tüm erkekler bana yüz verdi, tüm erkekler; hepsi de iyi davrandı bana; sen, yalnızca sen beni unuttun. Sen, yalnızca sen hiç tanımadın beni.     Sayfa 125

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder