10 Temmuz 2013 Çarşamba

12 - LİMON AĞACI - SANDY TOLAN


LİMON AĞACI
KİTABIN ADI: LİMON AĞACI
ÖZGÜN ADI:  THE LEMOON TREE
               400 SAYFA
BASKI:        EKİM 2012
               20. BASKI


LİMON AĞACI

Kitabın konusu gerçek bir olaydan alınmış ve kahramanlar gerçek adlarıyla yer alıyor. Olay Filistinli Beşir ile Yahudi Dalia’yı anlatsa da daha çok Beşir ve Filistin-İsrail sorununu anlatıyor. Özellikle uzun bir bölümde sadece tarihi anlatıyor. Bu bölümlerden habersiz alınıp okununca insanı biraz yoruyor ama tarihi romanlar gibi olayı hikayeleştirmeden tarafsız bir dille anlattığı için zevk alarak okunuyor. Bir çok yerde çok güzel ifadeler yer alıyor. İnsanın bu sorun ancak bu kadar güzel özetlenebilirdi dediği türden çıkarımları vardı.







ü  “İsrail, batılı işgalci güçlerin aklına iki nedenden dolayı geldi,” dedi Dali’ya.
“Bunlar nelerdir?” diye sordu Dali, şimdi onun da şüpheleri büyüyordu.
“ilki, Avrupa’da sizden kurtulmaktı. İkinci olarak, bu hükümet vasıtasıyla Doğu’ya hükmetmek ve tüm Arap dünyasının yükselmesini engellemekti. Ve sonra liderlerin aklına Tevrat geldi ve süt ve bal topraklarından ve vaat edilmiş topraklardan konuşmaya başladılar.”             Sayfa 232

ü  “Her devrimin savaşçıları, düşünürleri ve fırsatçıları verdır,” diyordu bir Gazzali. “Bizim savaşçılarımız öldürüldü, düşünürlerimiz infaz edildi ve bize sadece fırsatçılarımız kaldı.”


Sayfa 323

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder