19 Haziran 2014 Perşembe

28 - KATİLİN GÖZYAŞLARI - ANNE-LAURE BONDOUX

anne-Laure BONDOUX
ÖZGÜN ADI:  Les Iarmes dE I'assassin
      167 Sayfa
BASKI: Kaçıncı baskı belirtilmemiş
      Eylül 2012
YAYIN EVİ:  On8 Yayınları

 anne-Laure BONDOUX
Kitap bir katili anlatsa da pek aksiyon yok. Bir katil gerçekten sevebilir mi? gibi çok absürd bir soru ile karşımıza çıkan kitaba Bir katil sevgisini gösterebilir mi? deseler daha mantıklı olurdu. Ben adına bakarak psikoloji konusunda daha iyi birşeyler beklemiştim pek umduğum gibi çıkmadı.

Bence insanlar her şartta sevebilir ama önemli olan bu sevgiyi gösterebilmeltir. Bir söz var "ayı yavrusunu severken öldürürmüş" tarzı sevgiye sevmek bu değil diyemeyiz. İnsanların sevgisini sorgulamak çok mantıksız geliyor bana. Bie insan "Seviyorum" diyorsa seviyordur, bunu sorgulamak kimsenin üstüne vazife değildir. Sevgi eylemine maruz kalan kişi dışında :))

Kitapta Angel adlı katil bir adam anlatılıyor. Artık suçtan, kaçıp kovalamaca oyunundan bıkmış birisi. Şili'nin en kırsal, en ıssız bölgesine gidip inzivaya çekiliyor. Tabii ki bunun için bildiği şeyi yaparak işe başlıyor: cinayet. 

Gittiği evdeki karı kocayı öldürüyor fakat çocuğu ( adı Polo ) öldüremiyor ve beraber yaşamaya başlıyorlar. Hem Paolo hem de Angel sık sık duygusal gel-gitler yaşıyor ve çıkmazlara düşüyorlar. İkisi de birbirinden hem korkuyor hem de ayrılmayı göze alamıyorlar. Bir gün hayatlarına zengin bir gezgin olan Luis giriyor. Bir süre beraber yaşıyorlar, sonra Luis Paolo ve Angel'in hayatını tam bir kabusa çeviriyor ve bu kabusun ortasında birbirlerine sevgilerini itiraf ediyorlar.

Sonunda Angel ölüyor, Paolo tekrar hayatının başladığı yere, yani ailesinin çiftliğine dönüyor ve bir aile kuruyor.

Çevirisi güzeldi, bir problem yoktu. Anlatımı sade ve insanı hiç yormadan bir solukta okunabilecek bir kitaptı. Öyle alın okuyun tavsiye ederim diyebileceğim bir kitap değildi. Tabi bu benim fikrim, ama baskı sayısına falan bakılırsa genel anlamda böyle bir kanı uyandırmış sanırım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder