15 Temmuz 2014 Salı

39 - ATUAN MEZARLARI - URSULA K. LE GUIN

URSULA K. LE GUIN
ÖZGÜN ADI:  The Tombs of Atuan
      151 Sayfa
BASKI:  5. Baskı
      Ekim 2012
YAYIN EVİ:  Metis Yayın
Kitabın arka kapağında konu tek kelimeyle cinsellik dense de ilk bakışta hiç alakası yok gibi duruyor. Zaten yazar da bu simgeleri özellikle cinsellik olarak yorumlayanlara bunu bilinçli olarak işlemediğini açık açık belirtmiş.

Niyet okuyuculuğu yapanların yaptığı gibi cinsel temalar ya da ipuçları avına düşmenin manası yok. Arka kapakta yazarın son cümlesi aslında her şeyi özetliyor: "Daha açık söylemek gerekirse kitabı bir kadının büyümesi olarak okuyabilirsiniz. Temalar, doğum, yeniden doğum, yıkım ve özgürlük" 


Kitap Atuan Mezarları'nın rahibesinin ölümüyle başlıyor. Önce rahibenin öldüğü gün doğan bir kız çocuğu buluyorlar. Bu kız beş yaşına gelince rahibe olarak yetiştirmek için ailesinden alıp tapınağa götürüyorlar.


Kız onbeş yaşındayken büyük kahramanımız Ged tapınağa gizlice girip barışın ve kardeşliğin simgesi olan Erreth-Akbe'nin halkasının diğer yarısını almaya çalışırken rahibe Arha ( gerçek adı Tenar ) ile karşılaşır.


Efsaneye göre rahibe aslında ilk rahibenin tekrar dünyaya gelmiş halidir ve bu yüzden kutsaldır. Karanlığa ve isimsizlere hizmet etmektedir. Yanında da bir tane koruyucu hadımı vardır ve tapınakla mezarlıktaki birçok yere erkeklerin girmesi yasaktır. Bazı bölgelere hadım koruyucunun girmesine izin verilmektedir ama her yere değil. Erkeklerin girmesi bu kutsal bölgeleri lanetler. Ged de bu yasak bölgede bulunan hazine odasında kırık halkanın diğer parçasını almaya çalışırken Arha'ya yakalanır.


Arha kurallara göre ölmesi gereken bu fani büyücüyü öldürmez ve onunla konuşmaya başlar. Bir süre sonra işler tersine döner ve ged Arha'yı kendisiyle gelmeye ikna ederek halkanın diğer parçasını da alıp mezarlık bölgesini terkeder. Bu gidişten sonra mezarlık yıkılır ve Gd Tenar'ı alıp ustası sessiz Ogion'a götürmek üzere yola çıkar.


Kitap daha çok Arha ( Tenar'ın ) psikolojik durumunu, izole yaşamından kaynaklı yaşadığı yoksunluğu anlatmaktadır. İlk kitap gibi hareketli olmasa da fena değildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder