7 Temmuz 2014 Pazartesi

35 - YERDENİZ BÜYÜCÜSÜ - URSULA K. LE GUIN

YERDENİZ BÜYÜCÜSÜ
ÖZGÜN ADI:  A Wizard of Earthsea
      187 Sayfa
BASKI:  7. Baskı
      temmuz 2013
ÇEVİREN:  Çiğdem ERKAL İPEK
Kitabı fuarda altılı set halinde satıyorlardı içeriğine bakamadan aldım. Pek tarzım olmasa da eh işte diyerek okudum. Çevirisinde ve dilinde sıkıntı yoktu.

Kitabımızın kahramanı Duny ( Çevik Atmaca ) adlı bir büyücü. Doğuştan üstün güçlere sahip, annesi bir yaşındayken ölüyor ve teyzesi ona bakıyor. İlk kez yedi yaşındayken teyzesi ona büyü yapmayı öğretiyor ve yeteneğinin olduğunu farkedeince bildiği her şeyi Duny'e öğretiyor.


Sık sık vahşi hayvanlarla gördükleri için köyün çocukları Duny'e Çevik Atmaca diyor ve zamanla herkes ona Çevik Atmaca demeye başlıyor.


12 yaşına kadar teyzesi ile çalışıyor, ülkeleri başka bir ülke tarafından kuşatılıyor, Duny köylerini büyü sayesinde kurtarıyor ve ünlü oluyor.


13 yaşındayken Ogion adlı sessiz bir büyük büyücü Duny'e gerçek adını veriyor ve adı Ged oluyor. Ogion Ged'i alıp beraber götürüyor. Bir süre Ogion'un yanında kalan Ged daha sonra Rok adasındaki büyücülük okuluna gidiyor. Burada eğitim gördüğü sırada bir gün ruh çağırıyor ve bu ruhla beraber gölge denen kötü yaratık da dünyaya geliyor ve serbest kalıyor.


Gölgeyi sadece Ged'in yenebileceğini söylüyorlar ve Ged ile gölge arasında bir mücadele başlıyor. Kitabın kabaca konusu bu. Mücadele nasıl oluyor ya da sonunda nasıl sonuçlanıyor anlatıp kitabın tadını kaçırtmayayım .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder